Teijon koulun leirikoulu Örössä

Teijon koulun leirikoulu Örössä

Teijon koulun tämän vuoden leirikoulussa keskityttiin luontoretkeilyyn saaristomeren kansallispuistoon nykyisin kuuluvalla Örön linnakesaarella. Leirikouluretki saaristoon oli osa Teijon koulun luontokouluprojektia.

Maisema näköalapaikalta ulkomerelle
Maisema näköalapaikalta ulkomerelle

Örön linnakesaari

Örön saari on ollut yleisöltä suljettuna sotilasalueena vuodesta 1915 vuoden 2014 loppuun. Yleisölle saari avattiin kesällä 2015. Örö kuuluu Kemiönsaaren kuntaan. Örön saari on luonnoltaan ainutlaatuinen ja saarella on useita harvinaisia kasvi- ja eläinlajeja.

Oppilaat pääsivät tutustumaan erilaisiin luontotyyppeihin ja saaren historiaan monilla kävelyreiteillä. Apunamme meillä oli saaren koulutetut luonto-oppaat. Tutuksi tulivat paahdenummet ja hiekkarannat sekä kasviharvinaisuudet kuten lännenkylmänkukka ja merikaali.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Lännenkylmänkukka

Leirikoulussa

Ensimmäisenä päivänä tutustuttiin saaristoluonnon erityispiirteisiin Kasnäsissä, Sinisimpukan luontokeskuksessa. Venematka Örön saareen tehtiin aluksella m/s Ejskär, joka nouti koululaiset Kasnäsin satamasta. Saavuimme mereiselle ulkosaariston saarelle juuri sopivasti lounasaikaan ja majoituttuamme 12”-kasarmille pääsimme heti tutustumaan viihtyisän ravintolan antimiin. Oppilaiden mielestä ruoka oli hyvää ja palvelu erinomaista.

Seuraavaksi ohjelmassa oli tutustumisretki saareen ja saaren historiaan saariston luonto-oppaan johdolla. Oppaamme vei meidät kierrokselle, jonka varrella tutustuttiin Örön historiaan Tsaarin ajoilta nykypäivään. Erityisen kiinnostavia olivat  12 tuuman Obuhov-tykit, joihin pääsimme tutustumaan. Pääsimme sisään myös tykkipihaan, jonne on mahdollista päästä vain oppaan johdolla. Siellä oli jännittävää! Ja itse tykki oli valtava.

Illalla teimme luontoretken saaren eteläkärkeen. Retken aikana löysimme materiaalia seuraavan aamun veneenrakennuskilpailua varten. Päivä vaati veronsa ja iltapalan jälkeen kaikki olivat valmiita nukkumaan.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Rannalta löydettiin aarteita

Toisen päivän aamuna oli vuorossa veneenrakennuskilpailu läheisellä rannalla. Venekilpailu oli leikkimielinen kisa, ja kaikki veneet uitettiin myötätuulessa rantaan. Tämän kilpailun luonne oli kuitenkin sellainen, että kaikki osallistujat palkittiin jäätelöllä ruokailun jälkeen. Venekilpailun aikana oppilaat, opettajat ja huoltajat puhdistavat ranta-alueen roskista,  ja se jos mikä oli ympäristöteko. Roskaa kertyi monta pussillista.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Venekilpailun satoa

Illalla tehtiin pitkä luontoretki saaren pohjoiskärkeä kohden. Retkellä havainnoitiin kasveja ja saaristoluonnon tyypillisiä kasveja löydettiinkin runsaasti. Matkan aikana löytyi mm.ketomaruna, kissankäpälä, keto-orvokki, merikaali, suola-arho ja rantavehnä.

Kiikarointia rannalla
Kiikarointia rannalla

Kolmannen päivän aamuna lähdettiin luonto ja kasviretkelle paikallisten oppaiden johdolla. Tällä kertaa matkan kohteena oli länsiranta. Ennen matkaanlähtöä kaikille jaettiin monisteet, joissa kysyttiin kimurantteja kysymyksiä matkan varrella esiin tulevista luontotyypeistä, kasveista ja eläimistä.

Tutkimista oppaiden johdolla
Tutkimista oppaiden johdolla

Matkan varrella tuli vastaan suomen harvinaisin kasvi, lännenkylmänkukka, jonka ainoa tavattu kasvupaikka Suomessa on Örön saari! Ja sopivasti juuri kukinta-aikaan. Merikotkakin kunnioitti meitä ylilennollaan. Näimme Länsirannalla rantahietikossa myös muurahaiskorennon toukan eli muurahaisleijonan jättämiä jälkiä. Takaisinpaluumatkaa teimme pitkin Pitkää Ikävää, mukulakivitietä, joka on aikanaan sotavankien rakentama ja kulkee saaren päästä päähän.

Patikointia pitkin pitkää ikävää
Patikointia pitkin pitkää ikävää

Ruokailun jälkeen oli ohjelmassa vaihtoehtoinen luontoretki eteläkärkeen katsomaan etelänkylmänkukkaa tai vapaa-ajanviettoa rannalla. Osa oppilaista jaksoi vielä lähteä patikoimaan saaren etelä-kärkeen ja suurin osa jäi suosiolla rannalle, leirin retkien uuvuttamana.

 

Stina Suutari

Teijon Alueen Kyläyhdistys, Asuinympäristötiimi, Avaimet maisemaan -hanke