Mutainen

Mutaisten kylä sijaitsee Halikonlahden rannalla ja kuuluu lähialueineen myöskin Teijon alueeseen. Mutaisissa on ollut asutusta jo paljon ennen ajanlaskumme alkua. Alueelta on löytynyt esineistöä, joka voidaan ajoittaa yli 3000 eKr kampakeramiikan aikakaudelle. 1900-luvun alkupuolella Mutaisten kylän rannalla sijaitsi laivojen lastauspaikka ja sieltä toimitettiin puutavaraa Vartsalan sahalle. Lastauslaituria käytettiin myös matkustettaessa höyrylaivalla Saloon, koska tuolloin Saloon vei ainoastaan kärrytie varsinaisen tieverkoston puuttuessa. Rannassa toimi 1930-luvulla myöskin tiilitehdas

Teijon alueen vihreät kyltit opastavat matkantekijää ensimmäisinä Mutaisten kylässä. Mutainen on Teijon alueen kylistä pohjoisin. Matkaa Saloon kertyy vähän toistakymmentä ja Perniöön parikymmentä kilometriä.

Maisemat Mutaisissa ovat kaunista merenrantaa, metsiä ja peltoja, siellä täällä taloja. On tilaa ja rauhaa elää ja asua mukavasti. Tila ja rauha eivät kuitenkaan liitä meitä uinuvien maalaiskylien joukkoon. Toiminta ja yhteistoiminta muiden Teijon alueen kylien kanssa on vireää. Mutainen ja lähin naapurikylä Kirjakkala muodostavat yhdessä MuKin alueen, jolla on mm. yhteinen vesiosuuskunta. Salo-Strömmä-pyöräilyreitti piipahtaa MMutainen_Lohenrengasutaisissa Pajajärven ohitettuaan ja matkan varrella on sekä pyörällä että autolla tultaessa mahdollisuus harrastaa mm. virkistyskalastusta.

Mutaisissa asuu noin 60 vakituista asukasta; kesäasukkaat kaksinkertaistavat väkimäärän. Iso osa työikäisistä käy töissä lähikunnissa. Alueen elinkeinoihin kuuluvat myös maanviljely sekä puutarhaviljely. Lähin kyläkoulu ja päiväkoti löytyvät Teijon kylästä, jonne matkaa kertyy noin viisi kilometriä.