Teijon Kyläsauna

Koronapandemian aikana Kyläsaunalla noudatetaan tiukkoja terveysturvallisuuden periaatteita: vain terveenä saunomaan, hyvä käsihygienia, turvavälit ja järjen käyttö sekä nimet saunakirjaan ja/tai saunalippuun. Lisäohjeita saunalla.

Teijon Alueen Kyläyhdistys ylläpitää Kyläsaunaa, joka sijaitsee lähellä Teijon ruukinsatamaa. Saunan omistaa Salon kaupunki.

Teijon Kyläsauna on avoinna ympäri vuoden keskiviikkoisin, perjantaisin ja sunnuntaisin. Saunan edessä on pieni suvanto, jossa vesi virtaa jatkuvasti; se ei jäädy edes talvella. Paikka onkin avantouimareiden suosiossa. HUOM! Juhannusaattona 24.6.2022 sauna on suljettu.

Kyläsauna on auki kolme kertaa viikossa

  • ke klo 16-20 yhteinen uimapukuvuoro
  • pe klo 17-19 naiset ja klo 19-21 miehet (HUOM! Suljettu juhannusaattona 24.6.2022)
  • su klo 17-20 yhteinen uimapukuvuoro

Kyläsaunan osoite on Telakkatie 31, 25570 Teijo.

Avantouintivuorot Kyläsaunalla

Kyläsaunalla on polkaistu käyntiin avantouintivuorot 14.9. 2021 alkaen. Uimaan pääsee tiistaisin ja torstaisin klo 6-10. Hinta avantouintivuorolle on kaksi euroa eläkeläiset ja muut kolme euroa kerta; vuosikorttilaisille palvelu on ilmainen. Hintaan sisältyy mahdollisuus käydä suihkussa; saunaa ei lämmitetä avantouintiaamuna.

Saunamaksut

Aikuisten saunamaksu on 6 euroa, lasten ja eläkeläisten 4 euroa. Sauna maksetaan aina lipulla, joita voi lunastaa yksittäin tai sarjalippuina Teijon Kyläkaupasta. Lippu pudotetaan saunan pukuhuoneen lippaaseen. Sarjalippu on 12 lipun nippu, jonka hinta on 60/40 euroa (kertamaksun hinta sarjalipulla 5/3,30 €). Lisätietoja Teijon Kyläkaupasta, p. (02) 736 6160.

Aktiivisimmille saunojille on tarjolla vuosilippu/-kortti. Vuosilippu on voimassa 12 kuukautta ostohetkestä. Se oikeuttaa kaikkiin saunavuoroihin. Lisäksi vuosilipun käyttäjä voi vuokrata saunan omaan käyttöönsä 50 % alennuksella; edun voi hyödyntää yhden kerran vuodessa (rajoitus ei koske korona-aikaa). Oman perheen alle 10-vuotiaat lapset saunovat ilmaiseksi. Vuosilipun hinta on 250 e, eläkeläisiltä 160 e.

  • Vuosiliput maksetaan Teijon Alueen Kyläyhdistyksen tilille FI1053343140033440.
  • Tiedonantokenttään ”Vuosilippu” sekä lipunhaltijan nimi, jos eri kuin maksaja.
  • Huom. Koronapandemiasta johtuvan sulkemisen aikana vuosikorttilaiset voivat varata yksityisvuoroja ilman 1 krt/v-rajoitusta.

Kyläsaunan varaaminen yksityistilaisuuteen

Kyläsaunan vuokra on 150 e. Hintaan sisältyy max 5 tunnin varausaika, jonka kuluessa voi saunoa, uida suvannossa sekä istuskella takkatuvassa. Hintaan sisältyy saunan lämmityksen lisäksi myös siivous. Saunaan ja takkatupaan mahtuu mukavasti 15-20 henkilöä. Naisille ja miehille on omat pukuhuoneet. (Kyläsaunan osoite: Kyläsepänkuja, Teijo)

Kyläsauna varataan Teijon Alueen Kyläyhdistyksen varauspalvelusta. Saunan voi varata vain saunavuorojen ulkopuolisina päivinä. Vapaat päivät näkyvät varauspalvelussa.

Hyvät tavat Kyläsaunalla

Kyläsaunan ilmoitustaululta löytyvät Teijon Kyläsaunan saunasäännöt. Niitä kunnioittamalla jokainen varmistaa miellyttävän saunanautinnon itselleen ja muille.

Jokainen saunoja tekee käynnistään merkinnän pukuhuoneen Saunakirjaan. Merkintöjen avulla Kyläyhdistys seuraa saunan käyttöastetta. Kirjaan voi kirjoittaa myös kommentteja, huomioita, terveisiä ja tarinoita.

Kyläsauna ja Kai Linnilä

Kirjailija Kai Linnilä (1942-2017) oli Teijon saunan vakiovieraita. Teoksessa Punainen tupa ja erämaa (Tammi, 2000) hän kirjoittaa kyläsaunasta mm.:

”Kyläsauna on rakennuksena luultavasti yli 220 vuotta vanha. Puron varrella ja aika lähellä merivettä pytinki oli ensin sata vuotta pyykkitupana, ja toisen vuosisadan se on palvellut saunana. Paksut kiviseinät hautovat pehmeän löylyn. Muurien lämmössä on eri lailla ikiaikainen olo kuin hirsiseinien sisässä.

Kivisauna liittyy kaupunkien ja teollisuuden kulttuuriin, tukkipuinen erä- ja maaseutuperinteeseen. Teijon sauna on kuin keskiaikaisten kaupunkien kivisaunat. Samanlaisia yleisiä kylpypaikkoja oli aina 1960-luvulle saakka jokaisessa kaupungissa ja miltei jokaisella teollisuuspaikkakunnalla. Suuri huone, iso kiuas ja korkeat lauteet.

Teijolaiselle saunalle antaa lisäarvoa solisevan puron uimapaikka. Teijon kylätoimikunnan saunaillat vilkastuivat ympärivuotisiksi, kun äijät keksivät mainostaa kivisaunaansa avantouintipaikkana, vaikkei varsinaista jääläpeä tuurnatakaan. 1600-luvulta puhtauden temppelinä palvelleen ruukin kivirakennuksen ohi virtaa vuolas joki, jonka vesi ei koskaan jäädy. Uomaan koverrettu lisälampare on sydäntalvella kylmempi kuin yksikään avanto. Virtaavan veden lämpö painuu jopa alle nollan.”

Mittava talkoopanos mahdollisti saunatoiminnan jatkumisen

Syksyllä 2011 ja talvella 2012 Kyläsauna kävi läpi perusteellisen remKylasauna_kesa2013ontin, jonka viimeistely jatkui vielä vuonna 2013. Vanhat seinät säilyivät, mutta sisällä lähes kaikki uudistettiin. Remontti tehtiin vanhaa kunnioittaen eli sisäilme säilyi entisenlaisena. Työ sujui hyvässä yhteisymmärryksessä Salon kaupungin kanssa.

Projekti on yksi Kyläyhdistyksen historian mittavimpia; talkootunteja kertyi tuhansia. Esimerkkejä tehdyistä kunnostustöistä ja -kohteista: viemärit ja vesijohdot, lattialämmitys, lattiat, lämmitetty polku lammelle, uimaportaat, ikkunat, ovet, seinäpinnat, pukuhuoneiden penkit, pöydät ja pönttöuunien pellit… Löylyhuoneen lauteet on uusittu. Kiuas on uusi, hieno, iso sähkökiuas. Niinpä vanhan öljysäiliön paikalle voitiin rakentaa takkahuone, jossa on pieni keittiö ja takka.

Tervetuloa pehmeisiin löylyihin!