Teijon Kyläsauna

Teijon Kyläsauna

Kyläsaunalla noudatetaan edelleen hyviä terveysturvallisuuden periaatteita: vain terveenä saunomaan, hyvä käsihygienia, turvavälit ja järjen käyttö sekä nimet saunakirjaan. Lisäohjeita saunalla.

Teijon Ruukkisatamassa (Telakkatie 31, 25570 Teijo) sijaitseva Kyläsauna on avoinna ympäri vuoden. Saunan edessä on pieni suvanto, joka ei jäädy edes talvella. Paikka onkin avantouimareiden suosiossa.

Avoinna

HUOM! Kyläsauna on suljettu toistaiseksi remontin vuoksi.

Keskiviikkona klo 16-20 yhteinen uimapukuvuoro miehille ja naisille.

Perjantaina klo 17-19 naisten vuoro, klo 19-21 miesten vuoro.

Sunnuntaina klo 17-20 yhteinen uimapukuvuoro miehille ja naisille.

Hinnat

Kertalippu
Aikuiset8 €
Lapset ja eläkeläiset6 €
Sarjalippu 6 kpl
Aikuiset42 €
Lapset ja eläkeläiset30 €
Sarjalippu 12 kpl
Aikuiset80 €
Lapset ja eläkeläiset54 €
Vuosilippu *
Aikuiset250 €
Lapset ja eläkeläiset175 €

* Vuosilippu on voimassa 12 kuukautta ostohetkestä. Se oikeuttaa kaikkiin saunavuoroihin ja avantouintivuoroihin. Lisäksi vuosilipun käyttäjä voi vuokrata saunan omaan käyttöönsä 50 % alennuksella; edun voi hyödyntää yhden kerran vuodessa. Oman perheen alle 12-vuotiaat lapset saunovat ilmaiseksi. Hinta avantouintivuorolle on kaksi euroa eläkeläiset ja muut kolme euroa kerta; vuosikorttilaisille palvelu on ilmainen.

Maksutavat

MobilepayTeijon Kyläkauppa
KäteinenTilisiirto
kertaliput ja avantouinti
numeroon 68331,
qr-koodi saunalla
kerta-, sarja- ja vuosiliputavantouinti saunan lippaaseenvuosilippu*

Tilisiirrolla voit maksaa vuosilipun. Se maksetaan Teijon Alueen Kyläyhdistyksen tilille I1053343140033440. Tiedonantokenttään merkitään ”Vuosilippu” sekä lipunhaltijan nimi, jos eri kuin maksaja. Jos haluat maksaa vuosilipun kahdessa erässä, sovi asiasta etukäteen Kyläyhdistyksen rahastonhoitajan kanssa sähköpostitse (laskutus@teijo.fi).

HUOM! Muista kirjoittaa nimesi pukuhuoneessa olevaan saunavihkoon, ja merkitse siihen myös maksutapasi.

Kyläsaunan vuokraaminen

Teijon Kyläsauna on mainio paikka saunoa ja istua iltaa vaikkapa ystäväporukan kesken. Voit vuokrata saunan viideksi tunniksi omaan käyttöösi saunavuorojen ulkopuolisina päivinä. Kyläsaunan vuokra on 200 €. Hintaan sisältyy saunan lämmityksen lisäksi myös siivous. Saunaan ja takkatupaan mahtuu mukavasti 15-20 henkilöä. Naisille ja miehille on omat pukuhuoneet.

HUOM! Kyläsauna on suljettu toistaiseksi remontin vuoksi.

Siirry Teijon Alueen Kyläyhdistyksen varauspalveluun.

Hyvät tavat Kyläsaunalla

Kyläsaunan ilmoitustaululta löytyvät Teijon Kyläsaunan saunasäännöt. Niitä kunnioittamalla jokainen varmistaa miellyttävän saunanautinnon itselleen ja muille.

Jokainen saunoja tekee käynnistään merkinnän pukuhuoneen Saunakirjaan. Merkintöjen avulla Kyläyhdistys seuraa saunan käyttöastetta. Kirjaan voi kirjoittaa myös kommentteja, huomioita, terveisiä ja tarinoita.

Kyläsaunaa ylläpitää Teijon Alueen Kyläyhdistys. Saunan omistaa Salon kaupunki.

Kyläsauna ja Kai Linnilä

Kirjailija Kai Linnilä (1942-2017) oli Teijon saunan vakiovieraita. Teoksessa Punainen tupa ja erämaa (Tammi, 2000) hän kirjoittaa kyläsaunasta mm.:

”Kyläsauna on rakennuksena luultavasti yli 220 vuotta vanha. [Toim.huom.: Tämä arvio on sittemmin osoittautunut jonkinverran liioitelluksi. Oikea ikä lienee kuitenkin yli 150 vuotta.] Puron varrella ja aika lähellä merivettä pytinki oli ensin sata vuotta pyykkitupana, ja toisen vuosisadan se on palvellut saunana. Paksut kiviseinät hautovat pehmeän löylyn. Muurien lämmössä on eri lailla ikiaikainen olo kuin hirsiseinien sisässä.

Kivisauna liittyy kaupunkien ja teollisuuden kulttuuriin, tukkipuinen erä- ja maaseutuperinteeseen. Teijon sauna on kuin keskiaikaisten kaupunkien kivisaunat. Samanlaisia yleisiä kylpypaikkoja oli aina 1960-luvulle saakka jokaisessa kaupungissa ja miltei jokaisella teollisuuspaikkakunnalla. Suuri huone, iso kiuas ja korkeat lauteet.

Teijolaiselle saunalle antaa lisäarvoa solisevan puron uimapaikka. Teijon kylätoimikunnan saunaillat vilkastuivat ympärivuotisiksi, kun äijät keksivät mainostaa kivisaunaansa avantouintipaikkana, vaikkei varsinaista jääläpeä tuurnatakaan. 1600-luvulta puhtauden temppelinä palvelleen ruukin kivirakennuksen ohi virtaa vuolas joki, jonka vesi ei koskaan jäädy. Uomaan koverrettu lisälampare on sydäntalvella kylmempi kuin yksikään avanto. Virtaavan veden lämpö painuu jopa alle nollan.”

Mittava talkoopanos mahdollisti saunatoiminnan jatkumisen

Kylasauna_kesa2013

Syksyllä 2011 ja talvella 2012 Kyläsauna kävi läpi perusteellisen remontin, jonka viimeistely jatkui vielä vuonna 2013. Vanhat seinät säilyivät, mutta sisällä lähes kaikki uudistettiin. Remontti tehtiin vanhaa kunnioittaen eli sisäilme säilyi entisenlaisena. Työ sujui hyvässä yhteisymmärryksessä Salon kaupungin kanssa.

Projekti on yksi Kyläyhdistyksen historian mittavimpia; talkootunteja kertyi tuhansia. Esimerkkejä tehdyistä kunnostustöistä ja -kohteista: viemärit ja vesijohdot, lattialämmitys, lattiat, lämmitetty polku lammelle, uimaportaat, ikkunat, ovet, seinäpinnat, pukuhuoneiden penkit, pöydät ja pönttöuunien pellit… Löylyhuoneen lauteet on uusittu. Kiuas on uusi, hieno, iso sähkökiuas. Niinpä vanhan öljysäiliön paikalle voitiin rakentaa takkahuone, jossa on pieni keittiö ja takka.

Tervetuloa pehmeisiin löylyihin!