Kyläsaunassa on tunnelmaa!

Kyläsauna on auki talviaikaan keskiviikkoisin, perjantaisin ja sunnuntaisin. Kesällä saunotaan keskiviikkoisin ja perjantaisin.
Katso tarkemmin alempaa!

Kyläsaunan kuvia löytyy Vuokrataan kyläsaunaa -sivulta.

Kyläsaunan voi varata yksityistilaisuuksiin. Muistathan silloin täyttää varauslomakkeen.

Teijon Alueen Kyläyhdistys ylläpitää kyläsaunaa, joka sijaitsee lähellä Teijon ruukinsatamaa. Saunan omistaa Salon kaupunki. Talvikaudella saunoa voi useana iltana viikossa; on vuoroja naisille ja miehille erikseen sekä sekavuoroja. Saunan edessä on pieni suvanto, jossa vesi virtaa jatkuvasti; se ei jäädy edes talvella. Paikka onkin avantouimareiden suosiossa.

Kirjailija Kai Linnilä (1942-2017) oli Teijon saunan vakiovieraita. Teoksessa Punainen tupa ja erämaa (Tammi, 2000) hän kirjoittaa kyläsaunasta mm.:

”Kyläsauna on rakennuksena luultavasti yli 220 vuotta vanha. Puron varrella ja aika lähellä merivettä pytinki oli ensin sata vuotta pyykkitupana, ja toisen vuosisadan se on palvellut saunana. Paksut kiviseinät hautovat pehmeän löylyn. Muurien lämmössä on eri lailla ikiaikainen olo kuin hirsiseinien sisässä.

Kivisauna liittyy kaupunkien ja teollisuuden kulttuuriin, tukkipuinen erä- ja maaseutuperinteeseen. Teijon sauna on kuin keskiaikaisten kaupunkien kivisaunat. Samanlaisia yleisiä kylpypaikkoja oli aina 1960-luvulle saakka jokaisessa kaupungissa ja miltei jokaisella teollisuuspaikkakunnalla. Suuri huone, iso kiuas ja korkeat lauteet.

Teijolaiselle saunalle antaa lisäarvoa solisevan puron uimapaikka. Teijon kylätoimikunnan saunaillat vilkastuivat ympärivuotisiksi, kun äijät keksivät mainostaa kivisaunaansa avantouintipaikkana, vaikkei varsinaista jääläpeä tuurnatakaan. 1600-luvulta puhtauden temppelinä palvelleen ruukin kivirakennuksen ohi virtaa vuolas joki, jonka vesi ei koskaan jäädy. Uomaan koverrettu lisälampare on sydäntalvella kylmempi kuin yksikään avanto. Virtaavan veden lämpö painuu jopa alle nollan.”

Syksyllä 2011 ja talvella 2012 kyläsauna kävi läpi perusteellisen remKylasauna_kesa2013ontin, jonka viimeistely jatkui vielä vuonna 2013. Vanhat seinät säilyivät, mutta sisällä lähes kaikki on uutta tai uudistettua. Remontti tehtiin vanhaa kunnioittaen eli sisäilme säilyi entisenlaisena. Työ sujui hyvässä yhteisymmärryksessä Salon kaupungin kanssa. Projekti on yksi Kyläyhdistyksen historian mittavimpia; talkootunteja kertyi tuhansia. Esimerkkejä tehdyistä kunnostustöistä ja -kohteista: viemärit ja vesijohdot, lattialämmitys, lattiat, lämmitetty polku lammelle, uimaportaat, ikkunat, ovet, seinäpinnat, pukuhuoneiden penkit, pöydät ja pönttöuunien pellit… Löylyhuoneen lauteet on uusittu. Kiuas on uusi, hieno, iso sähkökiuas. Niinpä vanhan öljysäiliön paikalle voitiin rakentaa takkahuone, jossa on pieni keittiö ja takka.

Kyläsauna on auki ympäri vuoden keskiviikkoisin, perjantaisin ja sunnuntaisin

  • ke klo 16-19 yhteinen uimapukuvuoro
  • pe klo 17-19 naiset ja klo 19-21 miehet
  • su klo 17-20 yhteinen uimapukuvuoro

Teijon Alueen Kyläyhdistyksen Kyläsaunassa saunotaan jouluviikollakin

ke 25.12.2019 klo 15-19 yhteinen uimapukuvuoro
pe 27.12.2019 klo 17-19 naiset ja klo 19-21 miehet
su 29.12.2019  klo 17-20 yhteinen uimapukuvuoro.

Oikein Rauhallista Joulua ja Hyvää Uutta Vuotta 2020!!

Saunamaksut

Aikuisten saunamaksu on 6 euroa, lasten ja eläkeläisten 4 euroa. Sauna maksetaan aina lipulla, joita voi lunastaa yksittäin tai sarjalippuina Teijon Kyläkaupasta. Sarjalippu on 12 lipun nippu, jonka hinta on 60/40 euroa (kertamaksun hinta sarjalipulla 5/3,30 €). Lisäksi ryhmät voivat vuokrata saunaa omaan käyttöönsä, hinta 150 € (max 5 tuntia). Lisätietoja Teijon Kyläkaupasta, p. (02) 736 6160.

Aktiivisimmille saunojille on tarjolla vuosilippu/-kortti. Vuosilippu on voimassa kalenterivuoden. Se oikeuttaa kaikkiin saunavuoroihin. Lisäksi vuosilipun käyttäjä voi vuokrata saunan omaan käyttöönsä 50 % alennuksella. Oman perheen alle 10-vuotiaat lapset saunovat ilmaiseksi. Vuosilipun hinta on 250 e, eläkeläisiltä 160 e. Liput tilataan kyläsaunalla olevalla tilauslomakkeella. Kyläyhdistys lähettää lipusta laskun.

Jokainen saunoja tekee käynnistään merkinnän pukuhuoneen Saunakirjaan. Sinne voi myös kirjoittaa kommentteja, huomioita, terveisiä ja tarinoita.

Kyläsaunan osoite on Kyläsepänkuja, 25570 Teijo.

Tervetuloa pehmeisiin löylyihin!