Teijon alueen ruukkikylät

Teijon alue sijaisee Salon kaupungissa. Tähän alueeseen kuuluu neljä kylää: Salo keskustasta päin tultaessa on ensin Mutainen, sitten Kirjakkala, seuraavaksi Teijo ja lopuksi Mathildedal. Näiden kylien sisällä on vielä pienempiä asuinalueita. Esimerkiksi Teijolta löytyvät Vilniemi, Hakaniemi, Pyölynmäki, Pellonpää, Metsäkulma ja Lankkeri, joka on alueen itäisin piste. Yhdistävänä tekijänä kylille ja alueille on koulu: Teijon alueen lapset aloittavat koulunkäyntinsä Teijon koulussa.

Valtaosa alueen asukkaista asuu Teijolla. Matkailu ja loma-asuminen taas keskittyvät Mathildedalin kylään. Teijon kansallispuisto ulottuu kaikkiin kyliin, joten matkailijoita liikkuu toki koko alueella.

Teijo, Mathildedal, Kirjakkala ja Mutainen kuuluivat vuoden 2009 alkuun saakka Perniön kuntaan, joka yhdessä yhdeksän muun kunnan kanssa muodostaa nykyisen Salon. Perniön sijainti rannikolla ja Kuninkaantien varrella vaikutti suurten kartanoiden syntymiseen. Kartanoissa alkoi myös rautateollisuuden kehitys 1600-luvulla.

Perniön läntinen reuna on ollut otollinen paikka rautaruukeille. Vieressä oli meri ja kulkuyhteys vaikka maailman ääriin. Muutaman sadan metrin päässä sisämaassa olivat järvet, yli 30 metriä merenpinnan yläpuolella. Siitä saatiin vesivoima ruukkien pyörittämiseen.

Teijon alueen kylistä kolmessa – Kirjakkalassa, Teijolla ja Mathildedalissa – on toiminut ruukki. Myöhemmin tilalle on tullut monimuotoista teollisuustoimintaa. Vanhoja ruukkirakennuksia on viime vuosina kunnostettu ja otettu aktiivikäyttöön. Ruukkikylät-ilmaisu kunnioittaakin niin kylien historiaa kuin nykyisten yrittäjien ja asukkaiden halua elää elämäänsä mennyttä aikaa kunnioittaen. Tuntuu hienolta kävellä samoja polkuja, joita ovat aikaan astelleet vaikkapa kartanon herrat ja rouvat sekä ruukkien työläiset.