Tervetuloa kyliin!

Idyllisiin Teijon Ruukkikyliin kuuluvat Mutaisten, Kirjakkalan, Teijon sekä Mathildedalin kylä.Teijon ruukkikylät sijaitsevat pääkaupunkiseudulta moottoritietä pitkin vain 125 km ja Salon keskustasta 15 –27 km päässä. Ruukkikyliin pääsee helposti niin autolla, bussilla,pyörällä ja kesällä myöskin veneilen.

Teijon ruukkikylät sijaitsevät lähellä pääkaupunkiseutua ( Lähde: Luontoon.fi)

Teijo tarjoaa unohtumattomia elämyksiä niin alueella vierailevalle aktiivilomailijalle kuin luonnon rauhaa rakastaville retkeilyn, kalastuksen, melonnan, pyöräilyn, polkujuoksun tai lumikenkäilyn muodossa. Teijon alueen kansallispuisto tarjoaa paljon upeita luontoelämyksiä erämaisessa vaihtelevassa luonnossa upeine kallio- ja järvimaisemineen sekä paljon harvinaisia lintu-, eläin- ja kasvilajeja bongattavaksi. 

Retkikartta Teijon Ruukkikylien alueella ( Lähde: Luontoon.fi)

Alueella on yli 330-vuotinen ruukkihistoria ja museovirasto onkin määritellyt sekä Teijon että Mathildedalin ruukkialueet valtakunnallisesti merkittäviksi rakennetuiksi kulttuuriympäristöiksi. Kulttuurin ystäville onkin tarjolla vanhan kulttuurimiljöön katveessa kesäteatteriesityksiä, animaatiomuseo, taidenäyttelyitä sekä opastettuja retkiä alueen nähtävyyksin yhdistettynä alueen kiehtovasta historiasta kertoviin tarinoihin.   Aluella on kattava tarjonta erilaisia majoitusvaihtoehtoja kuten hotelli- ja huoneistomajoitusta sekä ekologinen metsähotellikin. Alueelta löytyy leipomo,panimo sekä lukuisa määrä kahviloita ja ravintoloita, tarjoten kulinaristisia elämyksiä kaikenikäisille.

Alueella asuu vakinaisesti yli 700 ihmistä ja vapaa-ajan asukkaita on ainakin toinen mokoma. Palveluista mainittakoon kyläkauppa, kyläpuoti, kyläkoulu, päiväkoti, ravintolat, hotelli ja kaksi vierasvenesatamaa.

teijo.fi-sivujen ylläpitäjä on Teijon Alueen Kyläyhdistys ry, joka edustaa Teijon alueen asukkaita. Vakituisten asukkaiden lisäksi myös seudulla asunnon omistavat vapaa-ajan asukkaat voivat liittyä yhdistyksen jäseniksi. Matkailijat taas ovat alueen palveluiden käyttäjiä – ja ehkä jopa tulevia asukkaita.

Toivotamme kaikki lämpimästi tervetulleiksi niin näille sivuille kuin kyliimmekin!

Teijon alue – Varsinais-Suomen Vuoden kylä 2010…

… ja koko valtakunnan Vuoden Kylä 2011.

Vuoden Kyla 2011 -soikio