Tervetuloa kyliin!

Ruukkikylien kutsu -video on kuvattu alkukesästä 2020. Video esittelee Teijon Ruukkikylien kesäisiä harrastusmahdollisuuksia ja palveluita.

Idyllisiin Teijon Ruukkikyliin kuuluvat Kirjakkalan, Mathildedalin, Mutaisten ja Teijon kylät. (Tarkemmat kyläesittelyt löydät linkkien takaa.) Teijon Ruukkikylät sijaitsevat 15-27 km Salon kaupungin keskustasta etelään. Pääkaupunkiseudulle on matkaa moottoritietä pitkin 125 km ja Turkuun 75 km. Ruukkikyliin pääsee helposti autolla, bussilla, pyörällä ja kesällä myöskin veneilen.

Teijon Ruukkikylät sijaitsevät lähellä pääkaupunkiseutua ja Turkua. (Lähde: Luontoon.fi)

Teijon alue tarjoaa unohtumattomia elämyksiä niin alueella vierailevalle aktiivilomailijalle kuin luonnon rauhaa rakastaville retkeilyn, kalastuksen, melonnan, pyöräilyn, polkujuoksun, laskettelun tai lumikenkäilyn muodossa. Vuonna 2015 perustetussa Teijon kansallispuistosta löytyy monipuolinen luontotyyppien kirjo – on metsiä, järviä, merta, soita, kallioita… – sekä paljon harvinaisia lintu-, eläin- ja kasvilajeja bongattavaksi. Puistossa on noin 50 km merkittyjä polkuja, joiden lähtöpisteitä on niin Kirjakkalassa, Teijolla kuin Mathildedalissa. Matildanjärven läheisyydestä löytyy kansallispuiston luontokeskus palveluineen.

Retkikartta Teijon Ruukkikylien alueelta (Lähde: Luontoon.fi)

Teijon alueella on yli 330-vuotinen ruukkihistoria. Museovirasto on määritellyt sekä Teijon että Mathildedalin ruukkialueet valtakunnallisesti merkittäviksi rakennetuiksi kulttuuriympäristöiksi. Kulttuurin ystäville on tarjolla vanhan kulttuurimiljöön katveessa kesäteatteriesityksiä, animaatiomuseo, taidenäyttelyitä sekä opastettuja retkiä alueen nähtävyyksin yhdistettynä alueen kiehtovasta historiasta kertoviin tarinoihin. Alueella on kattava tarjonta erilaisia majoitusvaihtoehtoja kuten hotelli- ja huoneistomajoitusta sekä ekologinen metsähotellikin. Alueelta löytyy esimerkiksi leipomo, panimo ja kehräämö sekä lukuisia pikkupuoteja, kahviloita ja ravintoloita.

Alueella asuu vakinaisesti yli 700 ihmistä ja vapaa-ajan asukkaita on ainakin toinen mokoma. Palveluista mainittakoon kyläkauppa, kyläpuoti, kyläkoulu, päiväkoti, ravintolat, hotelli ja kaksi vierasvenesatamaa.

teijo.fi-sivujen ylläpitäjä on Teijon Alueen Kyläyhdistys ry, joka edustaa Teijon alueen asukkaita. Vakituisten asukkaiden lisäksi myös seudulla asunnon omistavat vapaa-ajan asukkaat voivat liittyä yhdistyksen jäseniksi. Matkailijat taas ovat alueen palveluiden käyttäjiä – ja ehkä jopa tulevia asukkaita.

Toivotamme kaikki lämpimästi tervetulleiksi niin näille sivuille kuin kyliimmekin!

Teijon alue – Varsinais-Suomen Vuoden kylä 2010…

… ja koko valtakunnan Vuoden Kylä 2011.

Vuoden Kyla 2011 -soikio