Kirjakkala

Kirjakkalan ruukkikylä sijaitsee noin 18 kilometriä Salon keskustasta etelään Merikulmantietä pitkin.

Hamarinjärven äärellä sijaitseva Kirjakkalan ruukkikylä tarjoaa upeat entisöidyt ruukkirakennukset sekä saunan paljuineen vuokrattavaksi niin majoitus-, juhla kuin kokouskäyttöönkin. Hamarinjärven kosteikot houkuttelevat paljon muuttolintuja tarjoten lintuharrastajille upeat mahdollisuudet harvinaisten lintujen bongaukseen. Alueella kulkevat Teijon kansallispuiston reitit läpi lehtojen ja havumetsien nousten Nikkakalliolle, josta voi nähdä meren yli Kemiönsaarelle. Metsässä samoilessa voi helposti törmätä valkohäntäpeuroihin ja talvisin nähdä lumessa metsissä piileskelevien supikoirien,kettujen tai jopa ilvesten jälkiä.

Hamarinjärvi tarjoaa upeat näkymät niin vaeltajalle kuin melojallekin

Kirjakkalan ruukkialue sijaitsee Hamarinjärven kyljessä ja sen läpi virtaa pieni joki laskien muutaman kosken kautta mereen.Kirjakkalan ruukin historia ulottuu vuoteen 1686, jolloin Turun läänin maaherra Lorenz Creutz nuorempi sai kankivasaran yhden ahjon perustamiseen Kirjakkalan Forssin tilan maille. Teijon ruukkipatruuna Bremer osti Kirjakkalan ruukin vuonna 1831. Kirjakkalan kankirautaa taottiin 1908 lopulle saakka ja se oli tärkeä raaka-aine erityisesti Teijossa valmistetuille metallituotteille. Aluella toimi myöskin vuodesta 1904 lähtien kuuluisa Kirjakkalan nappitehdas, josta vietiin nappeja aina Japanin armeijalle saakka. Kagaali, sortovuosien salainen perustuslaillinen vastarintaliike, sai myöskin nappeja vastaan japanilaisiltapistooleja. Aseita toimitettiin myös Pietariin teknillisen korkeakoulun oppilaille, jotka olivat mukana Venäjän vallankumouksen suunnittelussa.

Vanha ruukkirakennus Kirjakkalan ruukkikylässä

Teollinen toiminta Kirjakkalassa loppui vähitellen toisen maailmansodan jälkeen, lopullisesti vuonna 1956, jolloin nappitehdas paloi. Kirjakkalassa on 1800-luvulta vanha ruukinkartano ja kolme isoa hirsirakennusta, jotka on entisöity majoitus-, juhla- ja kokoustiloiksi isoimmillekin ryhmille. Rakennukset sijaitsevat hienossa lehtomaisemassa, jonka läpi virtaa mereen laskeva joki upeine koskineen. Kirjakkalan Ruukissa toimii myöskin kesäisin kahvila.Tarjolla on myöskin Onnelannummen leirikeskus vuokrattavaksi isompien leirien järjestämiseen. 

Kirjakkala on toiminut vuodesta 1991 retkeilyalueena ja on osa Teijon kansallispuistoa tarjoten upeat puitteet retkeilyyn, marjastukseen, sienestykseen ja järvi – ja merimaisemien ihailuun Nikkakallion laelta. Kirjakkalan kansallispuisto on oikea paratiisi lintuharrastajille, sillä siellä on useita kosteikkoalueita, jossa harvinaisetkin muuttolinnut asustavat. Aluella pesivät niin laulujoutsenet, kurjet kuin haikarakin. Opastetut reitit lähtevät yli 300 vuotta vanhalta Hamarinjärven padolta.

Retkeilyn lisäksi järven lahdet nuotipaikkoineen antavat loistavat puitteet melontaharrastuksiin ja souteluun. Kirjakkalan ruukista voi vuokrata sup-lautoja, kanootteja sekä kajakkeja. Maastopyöräilyyn on myöskin tarjolla fatbikeja vuokrattavaksi. Kesäisin aluella kohta 100-vuotias Kirjakkalan Alku järjestetää yleisurheilukisoja ja sunnuntaisin pelataan pesistä. Kesällä Hamarinjärven rannalta löytyy useita paikkoja, jossa puhtasen järveteen pääsee pulahtamaan hellepäivän aikana.

Tervetuloa viihtymään koko perheen kanssa liikunnalliseen Kirjakkalan ruukkikylään kauniin luonnon keskellä!