Mathildedal

Mathildedalin ruukkikylä sijaitsee noin 27 kilometriä Salon keskustasta etelään: Merikulmantien ja Teijontien jälkeen katuosoitteita ovat muun muuassa Bremerintie, Matildan puistotie ja Tullintie.

Mathildedahlin alpakat toivottavat vierailijat tervetulleiksi

Teijon alueen ruukkikylen Manhattan, joka sijaitsee Matildanjärven ja mereen kupeessa tarjoten vierailijoilleen kulinaristisia makuelämyksiä, virkistäytymiseen sydämellä kylillä pantua olutta, uniikkeja käsityöläistuotteita, nauruhermoja kutkuttavia kesäteatteriesityksiä, tunnelmallisia pubikeikkoja sekä tietenkin Teijon kansallispuiston silmiähivelevän kauniit maisemat luonnossa samoilijoille. Moderni Matildan vierasvenesatama toivottaa ystävällisine henkilökuntineen myöskin veneilijät tervetulleiksi nauttimaan Teijon ruukkikylien monipuolisista palveluista.

Mathildedalin (Hummeldalin) ruukkialue sijaitsee sekä kirkasvetisen Matildanjärven että meren äärellä, Puolankajärvestä Halikonlahteen laskevan puron varressa. Puron vesivoimaa käytettiin aluksi Teijon ruukin myllypaikkan, mutta varsinaista ruukkia sinne ei perustettu vasta kuin 1852, jolloi Teijon ruukin omistanut Viktor Zebor Bremer rakennutti putlauslaitoksen Hummeldalin jokisuulle. Tällöin Hummeldalin kylän nimi muutettiin Bremerin vaimon mukaan Mathildedaliksi. Laitoksen lisäksi alueelle rakennettiin ruukinkartano ja työväen asuntoja. Mathildedalin ruukissa aloitettin konepajatoiminta 1880-luvulla, mutta putlaus- ja valssilaitos lopetettiin 1904. Ruukki sijaitsi hyvällä satamapaikalla ja sinne perustettiinkin laivatelakka vuonna 1917. Mathildedal toimi 1900-luvulla osana Teijon Tehtaat Osakeyhtiötä, jonka eri toimintoja ryhdyttiin keskittämään Teijoon 1950-luvun lopulla. 1970-luvulla Mathildedalissa toimi pienteollisuusyrityksiä.

Mathidedalin Ruukkikylä – vesiratas joulukuisena talvi-iltana

Mathildedalia ei ole suotta kutsuttu Suomen suurimmassa päälehdessä hyvälaatuiseksi Manhattaniksi ja Suomen hipstereimmäksi paikaksi. Mathildedal tarjoaa vierailijoilleen muutaman kilometrin säteellä taivaallisia makuelämyksiä vaativimmillekin kulinaristeille. Paikallisesta kyläleipomosta saa herkullisia tuotteita, jotka viedään käsistä kesäisin heti leipomon avauduttua kuten suussasulavia focassia leipiä, maa-artisokkapatonkeja,arteesanipizzoja sekä juureen leivottua leipää ja pullaa. Leipomon vieressä sijaitsevassa Ravintola Terhossa voi käydä janonsa sammuttamassa kylillä pannulla oluella tai juoda itsepaahdettua kahvia. Ravintola Terho järjestää ympärivuoden myös tunnelmallisia olohuonekeikkoja tai pop-up iltoja. Aivan kivenheiton päästä löytyy myös suklaanystäville idyllisessä hirsitalossa sijaitseva PetriS Chocolate Room, jossa voi nauttia kahvikupposen kera käsintehdyn suussasulavan suklaan tai ainutlaatuisen konditorialuomuksen.Idyllinen Cafe Mathidedalin kahvila meren rannan vanhoissa ruukkirakennuksissa tarjoaa myöskin hyvät kahvit lähialueiden raaka-aineista tehtyjen leivonnaisten kera. Isot avarat ikkunat tuovat valoa kauniisti olohuonemaiseksi kalustettuun Cafe Mathildedalin kahvilaan luoden idyllisen ympäristön kirjojen lukemiseen kahvin oheessa. Lukemista voi ostaa, vaihtaa tai lainata kulttuuriyhdistyksen ylläpitämästä kirjahyllystä. Cafe Mathildedahlista voi ostaa myöskin tuliaiseksi lähi-ja pientuottajien laadukkaita makeisia ja hilloja.

Isompaan nälkään kannataa poiketa meren rannassa entisessä karkaisimo rakennuksessa sijaitsevassa ravintola Ruukin Krouvissa, jossa loistava arkisin tarjoiltava lounasbuffetti monipuolisine salattipöytineen ja itsetehtyinen jälkiruokinen sekä herkullisineen pääruokineen ei jätä ketään nälkäiseksi. Iltaisin ja viikonloppuisin ravintolassa voi käydä nauttimassa vaikkapa Päivän Kalan tai Krouvin Pippurihärän viinilasin kera. Lapsien ehdoton suosikki on herkullinen Mikkipizza. Ystävällinen palvelu kruunaa maukkaan ruuan.

Mathildedalissa sijaitsee myös uusi moderni vierasvenesatama Matildan Marina, josta löytyy kaikki mahdolliset palvelut veneilijöille tankkauspisteineen, septityhjennyksineen, saunoineen, suihkuineen ja ravintola herkullisinen lounasbuffeineen, saaristolaisbrunsseineen ja a’lacarte listoineen. Ystävällinen palvelu saa täälläkin kävijän hyvälle mielelle. Aivan Matildan Marinan vierestä löytyy ulkokuntoilulaitteet ja beachvolley kenttä, jossa voi käydä sulattelemassa syötyjä herkkuja.Lähistöltä saa vuokrattua näppärästi pyöriä, jolla voi polkaista tutkailemaan Teijon alueen ruukkialuetta. Matildan Marina tarjoaa myöskin majoitusta, jos haluaa nukkua välillä yönsä moderneissa, kauniisti sisustetuissa huoneissa veneen punkan sijaan. Kesäteatteri löytyy vain muutaman sadan metrin päästä ja kesällä 2019 voikin käydä katsomassa ratkireimukasta Tankki Täyteen -maallamuutajat komediaa. Kulttuurinälkäisille on tarjolla myös alueen historiasta kertova näyttely sekä vaihtuvia taidenäyttelyitä.

Joulumarkkinatunnelmia vuodelta 2020

Mathildedalin ruukkikylä tarjoaa paljon ihania tuliaisia kotiiin vietäväksi. Antiikkiliike Huldan puoti on oikea vanhojen tavaroiden aarreaitta, josta voi napata mukaansa kauniita astioita tai vaikkapa entisöidyn huonekalun. Second Chance –liikkeestä löytyy sieviä lastenvaatteita ja naisille persoonallisa tuotteita itsensä hemmotteluun. Ruukin Kehräämöstä ja puodista voi ostaa itselle alpakanlankoja, joista voi pimeinä talvi-iltoina kutoa lämpimöt sukat tai vanttuut joululahjaksi. Ruukin Kutomon puolelta tuliaiseksi voi ostaa hienoista alpakan langoista tehdyn huivin tai shaalin. Hyuacaya-alpakoita voi käydä myös ihastelemassa kylän raitilla ja kesäisin voi päästä myöskin näkemään kuinka alpakoita keritään. Mathildedalin ruukkikylässä voi yöpyä aamiaismajoituksessa, mökeissä tai hotellimajoituksessa oman valintansa mukaan. Alueelta löytyy myöskin ainutlaatuinen Tentsile Experince EcoCamp, joka on ekologinen metsähotelli tarjoten yösijaa korkeatasoisessa ja turvallisessa puumajoituksessa.

Tervetuloa viihtymään Mathildedaliin Teijon ruukkikylien Manhattanille!