Mathildedalin työväenyhdistys

Mathildedalin Työväenyhdistyksen perustava kokous pidettiin tammikuun 7. päivänä 1899, jonka jälkeen opettaja J.Torvelainen, koneenkäyttäjä F.G.Blom sekä seppä Sundberg hakivat säännöille vahvistusta kruununvouti Silenin ja nimismies Mobergin puoltolauseella. Turun ja Porin kuvernööri vahvisti säännöt noudatettaviksi maaliskuun 21. päivänä 1899.

Yhdistyksen ensimmäisiä toimintamuotoja oli lukutuvan perustaminen sekä iltamien ja arpajaisten järjestäminen. Vuodet 1900-1904 olivat yhdistyksessä hiljaista aikaa, mutta sen jälkeen toiminta vilkastui.

Syksyllä 1912 yhdistys osti vihdoin tontin omaa taloa varten. Tätä ennen oli kokoonnuttu kansakoulun tiloissa ja joskus jopa taivasalla, kun lupaa kokoontua koululla ei saatu. Mathildedalin Työväentalon tupaantuliaisjuhlia päästiin viettämään jo joulukuun 7. päivänä 1913. Itse talon vihkiäisjuhla vietettiin vasta kaksi vuotta myöhemmin.

Yhdistyksen toiminta on vuosien saatossa vaihdellut erittäin vilkkaista ja tapahtumarikkaista vuosista hiljaisempiin aikoihin. Sodan jälkeen Työväentalolla tanssittiin useampana iltana viikossa. Vuonna 1954 perustettu Nuoret kotkat -jaosto ja yhdistyksen naisjaosto toimivat aktiivisesti 1950-ja 60-luvulla.

Tällä hetkellä Mathildedalin Työväenyhdistyksessä on jäseniä noin 30. Viime vuosina Työväenyhdistyksen taloa, nykyiseltä nimeltään Matilda-taloa, on kunnostettu talkoilla sekä avustusten turvin. Matilda-taloa on Matildan Näytelmäkerho käyttänyt jo useamman vuoden harjoittelu- ja esiintymispaikkanaan. Talo on myös erittäin suosittu häiden ym. tilaisuuksien pitopaikka.

Mathildedalin Työväenyhdistyksen nykyisiin toimintamuotoihin kuuluvat mm. vappumarssit ja -juhlat, kirpputorit ja myyjäiset sekä lavatanssit. Uudet jäsenet ovat aina tervetulleita joukkoomme.

Puheenjohtaja Jouko Roos, p. 0505967093.