Teijo
Teijon ruukkikylä sijaitsee noin 22 kilometriä Salon keskustasta etelään, ensin Merikulmantietä, sitten Teijontietä pitkin.
Teijon ruukkikylä on Teijon alueen rukkikylien solmukohta, joka tarjoa elämyksiä niin historiaa, kulttuuria kuin luontoa rakastavalle. Aluella sijaitsee lähes 150-vuotta vanha luontopainotteinen kyläkoulu, Suomen kauneimmista rokokookauden kartanoista, Suomen pienin kivikirkko sekä Teijon luonnonpuisto itkevine kallioineen. Teijon Masuuni tarjoaa herkkupaloja niin kulttuurin- kuin makeannälkäisillekin sekä hulppeat historialliset puitteet ympärivuoden järjestettäville tapahtumille. Alueen kruunaa Teijon kartanosta meren rantaan ulottuva yli 100-vuotias lehmuskuja, joka johdattaa kulkijansa aluella asuneiden patruunoiden hautakappeleiden luokse.
Teijon ruukkikylää rajoittaa kuvan kaunis Sahajärvi, josta laskee kaunis joki läpi kylän mereen. Teollinen toiminta alkoi Teijossa jo vuonna 1686 ja Klaus Felmingin johdolla ruukkiin rakennetting 1700-luvun alkupuolella mm. malminpuhdistamon, kimppuvasaran sekä työväenasuntoja. Sahajärvelle rakennettiin myös uusi säännöstelypato.Varsinaiseen kukoistukseen ruukkialue nousi vuosina 1844 – 58 Viktor Zebor Bremerin rakennuttaessa Teijoon hiilimasuuneja sekä pasuutus- ja kupoliuuneja masuunin toiminnan tehostamiseksi. Alueelle rakennutettiin tuolloin lisää työvaenasuntoja, konttorirakennus, pappila sekä mylly.
Teijon ruukkikylässä sijaitsee 1770-luvulla turkulaisen laivanvarustajan Jaokob Kijkin ruukkiyhtymänsä keskukseksi rakennuttama Teijon kartano, joka on Suomen kauneimpia rokokooaikakauden rakennuksia. Teijon Kartano on nykyisin yksityisomistuksessa, mutta sinne järjestetään ryhmille opastettuja kiertokäyntejä ja on myös ainutlaatuinen kokous- ja juhlapaikka. Aivan kartanon vieressä sijaitsee myös Suomen pienin kivikirkko, jonka luonnontieteistä ja teologiasta Robert Bremen rakennutti 1800 –luvun alussa kiitokseksi ihmiskunnan säästämisestä vedenpaisumukselta. Kirkossa järjestetään ympäri vuoden monenlaisia tapahtumia ja se toimii myös tiekirkkona. Teijon ruukin merkittävimmät rakennukset sekä kartanon puisto on suojeltu vuodesta 1999 lähtien ympäristöministeriön päätöksellä kulttuurihistoriallisesti erittäin arvokkaina.
Viimeinen varsinainen tehtaan patruuna oli Carl August Carlborg, joka omisti ruukin vuosina 1906 – 1915. Teijon tuotantoon kuuluivat tuolloin aurat ja haravat. Vaikka vuonna 1908 sammui yli 200 vuotta palanut Teijon Masuunin aavemainen tuli, on masuuni täydessä kukoistuksessaan tänäkin päivänä tarjoten loistavat puitteet ympärivuotisten tapahtumien järjestämiseen. Teijon Masuunin suuri kivirakennus kätkee sisälleen ruukkiajan vaikuttavana muistomerkkinä säilytetyn punatiilisen masuunin vuodelta 1801, mutta sen alaosa on todennäköisesti jopa Teijon Ruukin alkuajoilta 1600-luvulta. Teijon Masuuni tarjoaa taiteen ystäville ympäri vuoden tasokkaita taidenäyttelyitä, joihin yleisöllä on vapaa pääsy. Teijon Kulttuurimeijerissä avautuu kesäkuussa 2019 pysyvä animaatiomuseon näyttely. Lisäksi Masuunista löytyy taide- ja käsityöputiikki tarjoten uniikin ja laadukkaan valikoiman kotimaisten taiteentekijöiden töitä kuten grafiikkaa, keramiikkaa, taidelasia, intarsiatöitä, maalauksia, taide-, luonto- ja runokirjoja sekä taidekortteja. Lisäksi Teijon Masuunilla on käsityöläisten työhuoneita ja myymälöitä, kuten keramiikka Studio Oribe, alpakkatuotteita myyvä Helmivene ja PellavaAkka Paula Vehkomäen pellavamekkomyymälä – siis paljon ihanaa osteltavaa matkailijoille kotiinviemisiksi! Ravintola Teijon Arkissa voi nauttia herkullisen lounaan ja Masuunilla sijaitsevassa Teijon Cafe&Bakeryssa makoisan leivonnaisen hyvän kahvin kera.
Kulttuurimeijeri Teijon Wanhanajan Markkinat järjestetään vuosittain elokuussa
Kylän palveluihin kuuluu kyläkauppa, josta voi ostaa itselle vaikkapa uudet crocks kengät vanhojen tilalle tai kesällä napata mökille mukaansa paikalliset herkulliset mansikat. Kaupassa voi myös juoda kahvit hakiessaan asiamiespostista netistä tilatut uudet vaelluskengät. Kenkiä voikin käydä helposti testaamassa aivan kaupan lähettyvillä, Teijon kartanon entisellä puistoalueella, sijaitsevassa luonnonpuistossa. Puistosta löytyy merkitty luontopolku ja alueen kiehtovaan historiaan luumyllyineen pääsee tutustumaan opastetaulujen avulla. Luonnonpuisto on todella kaunis ympäri vuoden: kevällä maan peittävät valko-, sini- ja harvinaiset keltavuokot sekä kevätesikot pähkinäpensasrinteen juurella. Keväällä kukkivat myöskin villiintyneet alppiruusut marjakuusten lähellä. Lehdettömään aikaan pääsevät parhaiten esille vanhat, ruukkihistoriaa huokuvat pato-ja rauniorakenteet, joiden välistä solisevat kauniit vesiputoukset.Usvaisina syysaamuina jylhät kalliot heijastuvat Sahajärven pintaan johdatten kävelijänsä lähdes meditatiiviseen mielentilaan. Talvella voi ihailla tekolammen juurelta kohoavaan itkukallioon muodostuvia massiivisia jääpatsaita.
Sahajärven vesi laskee kauniita puroja ja putouksia pitkin mereen Sahajärven Kansallispuisto – Itkukallio Alppiruusuja Sahajärven luontopolulla
Teijo tarjoaa paljon muitakin liikunta-aktiviteetteja retkeilyn lisäksi. Teijolla sijaitsee Meri-Teijon vapaa-ajankeskus, jossa on laskettelurinne ja rinneautoilurata. Teijolla löytyy myöskin golfin ystäville Meri-Teijo Golfin kenttä. Urheilun jälkeen voi käydä virkistäytymässä Sahajärven uimarannalla pulahtamalla kirkasvetiseen järveen tai puhdistautumassa Teijon alueen kyläyhdistyksen ylläpitämässä kyläsaunassa. Teijon alueelta löytyy majoitusvaihtoehtoina niin upeita,uusia, merinäköalalla varustettuja huoneistoja kuin idyllisiä B&B huoneita sekä hostelli.
Tervetuloa kulttuurihistorialliseen Teijon ruukkikylään, joka tarjoaa monipuoliset palvelut niin historian, taiteen, elokuvan kuin luonnon ystävälle!