Teijon kyläkoulun seinät huokuvat historiaa

Teijon kyläkoulun seinät huokuvat historiaa

Tulevana lauantaina 7.9. Teijon alueen ruukkikylissä juhlitaan Kyläkoulun kunniakasta 150-vuoden ikää. Koulu on perustettu vuonna 1869 Teijon tehtaankansakouluksi. Aikanaan se on ollut ensimmäinen varsinaissuomalainen koulu, joka on rekisteröitynyt kansakouluksi. Samassa rakennuksessa koulu on toiminut vuodesta 1913 asti.

Juhlan kunniaksi koulun tiloihin pystytetään näyttely ”150 hetkeä koulun historiasta”. Hetket ovat esillä seinillä kuvina, palkintoina, opetustauluina sekä muutamina erityisinä helminä.

”Julkistimme keväällä haun Teijon koulun liittyvien kuvien tai muun materiaalin saamiseksi näyttelyyn. Saimmekin kuvia useammasta lähteestä. Mukana on muun muassa kaksi todistusta 1900-luvun alkupuolelta. Todistukset ovat säilyneet uskomattoman hyvin ja vievät katsojansa suoraan koulun historiaan”, kertoo juhlavalmisteluista vastannut Anu Pekanniemi.

Juhlassa kuullaan otteita koulutaipaleen historiasta Teijolla. Kulttuurihistorioitsija FM Niina Lehmusjärven 2009 valmistunut pro gradu -tutkielma kertoo kuvailevasti Kyläkoulun historiasta ja olosuhteista 1869-1909. Juhlan avaa Salon kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Juhani Nummentalo.

Historian lisäksi ohjelmassa on jotain jokavarmasti kiinnostaa perheen pienimpiä. Koulun nykyiset oppilaat ovat kasanneet majanäyttelyn koulun piha-alueelle. Majojen rakentaminen on ollut koulussa suosittua välituntipuuhaa.

”Toivomme runsasta osallistumista koko perheen voimin. Juhlat ovat kotoisat, ei ole pukupakkoa. Muistellaan menneitä, nautitaan toistemme seurasta sekä juhlatarjoilusta”, toivoo Teijon Alueen Kyläyhdistyksen puheenjohtaja Marja-Sisko Ranta.

Tervetuloa koko kylän juhlaan!

Lisätiedot: Marja-Sisko Ranta, p. 044 596 9300 ja Anu Pekanniemi, p. 040 737 4378.

Marja-Sisko Ranta

Kyläyhdistyksen puheenjohtaja, pj (ät) teijo.fi