Poikkeusvuoden Teijo+

Poikkeusvuoden Teijo+

Teijo+ on Teijon Ruukkikylien matkailulehti, jota Teijon Alueen Kyläyhdistys julkaisee.

Klikkaa lehden nimeä. Teijo+ avautuu uuteen ikkunaan.

Koulu luonnon keskellä

Teijo+ on saanut alkunsa kahden isän ideasta: he halusivat kerätä rahaa koululaisten retkien hyväksi. Paikalliset yrittäjät ovat alusta saakka tukeneet lehteä ostamalla ilmoituksia. Lehden keskeistä sisältöä ovat Teijon koulun oppilaiden tekemät jutut, joita täydennetään Kyläyhdistyksen väen tekemillä matkailuaiheisilla artikkeleilla.

Teijo+ -lehti on tehty Teijon koulun ja kyläläisten yhteisillä talkoilla joka vuosi viime vuosituhannen lopulta saakka. Koronapandemia katkaisi tämän yli 20 vuotta jatkuneen perinteen. Myös nyt poikkeusvuonna Teijo+ toki ilmestyy, mutta suppeana, vain koululaisten jutut sisältävänä digilehtenä.

Teijon koulu on toiminut luontopainotteisesti vuodesta 2016. Viimeiset vajaat kaksi vuotta koulu on ollut Suomen Luonto- ja ympäristökoulujen liiton koejäsen. Koronan aiheuttama etäopetusvaihe sujui Teijolla mukavasti, mutta luonnossa opiskelun se keskeytti. Nyt syksyllä toimintaan onkin löytynyt aivan uutta intoa ja tiedossa on monenlaisia oppimishetkiä luonnon keskellä. Tästä esimerkkinä ovat alaluokkien kansallispuistokeskiviikot, jolloin päivän oppiaineet äidinkieli, matematiikka ja ympäristöoppi opiskellaan kansallispuistossamme. Samaa ideaa hyödyntävät myös yläluokat – kelien mukaan joko maanantaina tai keskiviikkona – kun ne viettävät kaksoistunnin luonnossa ”äikän” ja ”ympän” merkeissä.

Kyläyhdistys on järjestänyt Teijon koulun luonto- ja liikuntapainotteisen iltapäivätoiminnan lukuvuosina 2018-2019 ja 2019-2020. Tänä syksynä tilalle on tullut kerhotoimintaa. Esimerkiksi tiistain kerhossa tuunataan vanhasta uutta. Myös alueen urheiluseurat järjestävät lapsille ja nuorille toimintaa useana iltana viikossa. Teijon alueella lasten onkin turvallista käydä koulua ja harrastaa, luonnon keskellä, omaa luontosuhdettaan vahvistaen.

Marja-Sisko Ranta
puheenjohtaja
Teijon Alueen Kyläyhdistys

Yllä oleva teksti on Teijo+ 2020 -lehden pääkirjoitus. Lehden ovat koonneet Teijon koulun oppilaat. Teijon Alueen Kyläyhdistyksen osuutta on koordinoinut Stina Suutari. Ulkoasusta vastaa Tatu Gustafsson.

Artikkelikuva: Tatu Gustafsson

Marja-Sisko Ranta

Kyläyhdistyksen puheenjohtaja, pj (ät) teijo.fi