Wanhanajan markkinat Teijolla 12.–13.8.

Wanhanajan markkinat Teijolla 12.–13.8.

Perinteiset Wanhanajan markkinat valtaavat taas Teijon Masuunin alueen elokuun puolessa välissä. Monipuolisten käsitöiden, neuleiden ja lähiruoan lisäksi markkinoilla pääsee kokemaan aikamatkan keskiajalle, tutustumaan Salon seudun kartanokulttuuriin ja rakentamaan oman kaarnalaivan.

Markkinat ovat avoinna lauantaina 12.8. klo 10–17 ja sunnuntaina 13.8. klo 10–16. Markkinoille on vapaa pääsy. Myynnissä markkinoilla on tänä vuonna esimerkiksi koriste-esineitä, keramiikkaa, puusta tehtyjä koruja ja leluja ja lampaantaljoja.

– Mielenkiintoisia tuotteita ovat esimerkiksi Angelniemessä kalastettujen kalojen nahkasta käsintehdyt korut, kertoo tapahtuman tuottaja Sanna Brandt.

Tarjolla on myös lähellä tuotettua ruokaa ja puutarhatuotteita. Yhteensä myyjiä on lähes 40.

Markkinoiden ohjelma on edellisten vuosien tapaan monipuolinen. Lauantaina lapset pääsevät harjoittelemaan ääneen lukemista Nella-koiran kanssa (etukäteisvaraus). Sunnuntaina perheen pienimmillä on mahdollisuus ratsastaa pientä maksua vastaan Sintti-ponilla.

– Sunnuntaina on viime vuoden tapaa mahdollisuus myös rakentaa kaarnalaivoja ja uittaa niitä purouomassa, Brandt kertoo.

Kaikenikäisiä kiinnostaa varmasti MCS Aboensis -seuran esiintyminen. Buhurt-taisteluun erikoistunut seura tarjoaa aikamatkan keskiajan ritaritaisteluihin. Kamppailulajia harjoitetaan käyttämällä keskiaikaisten haarniskojen ja aseiden tarkkoja kopioita.

– Paikalla on myös Henri-ritari hevosensa kanssa. Molempien päivien esitykset juonnetaan, joten yleisöllä on mahdollisuus päästä tämän mielenkiintoisen harrastuksen saloihin, Sanna Brandt kertoo.

Teijon alueen ja Salon seudun kulttuurihistoriasta kiinnostuneille on markkinoilla luvassa paljon nähtävää ja kuultavaa. Esimerkiksi Teijon Kulttuurimeijerin dokumentaaris-taiteellisessa näyttelykokonaisuudessa on esillä vanhoja valokuvia, sekä katseltavissa ja kuunneltavissa haastateltavien kokemuksia 1940–1960-luvun elämästä Teijon ruukkikylissä.

– Mielenkiintoinen on varmasti myös molempina päivinä kuultava Erja Suomisen esitys Salon seudun kartanokulttuurista.

Taiteesta kiinnostuneille on paljon nähtävää Teijon Masuunin näyttelytiloissa. Obscurassa on lasitaiteilija Tommi Ketosen graal-lasiveistoksia. Taiteilija on paikalla la 12.8. klo 11–15. Masuunin galleriassa on esillä valokuvaaja Mikaela Holmbergin ja pukutaiteilija Mirjam Lehtosen valokuva- ja pukutaidetta sekä viiden nukketaiteilijan – Carita Kansinin, Piitu Nykoppin, Johanna Hulkko-Inkin, Tanja Huntuksen ja Emilia Niemisen – nukketaidetta. Esillä on myös Jaana Lönnroosin valokuviin perustuvia sekatekniikkateoksia, Katja Skinnarin sekatekniikkateoksia ja Terhi Mickelssonin keramiikkaa, monotypioita ja digitaalisia maalauksia.

Musiikinnälkäisiäkään ei ole markkinoilla unohdettu. Samu-Markus Pyykkö musisoi markkina-alueella koko päivän. Lauantaina vuorossa on kansanmuusikko, harmonikkataiteilija Markku Lepistön konsertti. Lisää musiikkia on luvassa lauantai-iltana Teijon Kyläkaupalla järjestettävissä Kyläjameissa.

Markkina-alueella on tarjolla sekä lämmintä ruokaa, että kahvia ja pientä purtavaa. Teijon Alueen Kyläyhdistyksen kahvilasta saa kahvia, leivonnaisia, makkaroita, vohveleita ja pientä suolaista. Tarjolla on myös filippiiniläistä ruokaa. Teijon Masuunin kahvilasta saa kahvia, ja itseleivottuja makeita sekä suolaisia leivonnaisia. Ravintola Teijon Arkissa tarjoillaan markkinalounas molempina päivinä.

Teijon kirkko, Kyläsepän paja, Teijon Masuuni palveluineen sekä kylän kahvilat ja kaupat ovat avoinna tapahtuman aikaan.

Tapahtuman järjestää Teijon Alueen Kyläyhdistys yhdessä Teijon Masuunin ja Teijon Kulttuurimeijerin kanssa. Salon kaupunki on tukenut tapahtuman järjestämistä.

Tapahtumapaikka: Telakkatie 15, Teijo.

Ohjelma la 12.8. klo 10–16

10.00                   Markkinat avautuvat

11.00                   Lukukoira Nella – voit harjoitella ääneen lukemista Nellan seurassa. HUOM! Ajanvaraus

12.00 Kaverikoirat Nella ja Bella ovat tavattavissa markkina-alueella

11.00                   Erja Suominen kertoo Salon seudun kartanokulttuurista ( 1865-1950)

11.30                   MCS Aboenis – buhurttaistelu

12.15                   Henry-ritari hevosensa kanssa markkina-alueella

12.30                   Markku Lepistön &Samu-Markus Pyykön yhteissoittoa markkina-alueella

13.00                   Erja Suominen kertoo Salon seudun kartanokulttuurista ( 1865-1950)

14.00                   MCS Aboenis – buhurttaistelu

15.30                   Markku Lepistön konsertti Teijon Kulttuurimeijerillä

17.00                   Markkinapäivä päättyy ja markkina-alue sulkeutuu

Ohjelma sunnuntaina 12.3. klo 10–16

10.00                    Markkinat avautuvat                

10.00                    Kaarnalaivan rakennusta non-stoppina Kulttuurimeijerillä.

11.00                   Erja Suominen kertoo Salon seudun kartanokulttuurista ( 1865-1950)

11.30                    MCS Aboenis – buhurttaistelu

12.00-14.00       Poniratsaststa – Hantavarten (maksullinen)

13.00                   Erja Suominen kertoo Salon seudun kartanokulttuurista ( 1865-1950)

16.00                   Markkinapäivä päättyy ja markkina-alue sulkeutuu

Huom. Pidätämme oikeuden pieniin aikataulumuutoksiin.

Lisätiedot: Sanna Brandt, tiedottaja@teijo.fi tai p. 040 559 5281.

Hanna-Mari Järvinen

Kyläyhdistyksen tiedottaja, tiedottaja(ät)teijo.fi