Vilniemen kodan avoimet ovet 11.10.2017

Vilniemen kodan avoimet ovet 11.10.2017

Vilniemen kodalla järjestettiin avoimien ovien ilta keskiviikkona 11.10.2017 klo 18-20. Kodalla vieraili noin 30 henkilöä.

Paikalle oli tullut kaikenikäistä väkeä, mm. lapsiperheitä ja eläkeläispariskuntia. Kirpeästä ulkoilmasta moni hakeutui lämmittelemään kotaan, jossa avotulen yllä olevalla ritilällä paistettiin makkaraa. Teijon Alueen Kyläyhdistys lahjoitti makkarat ja virvoitusjuomaa. Vilniemen kodan yhdeksi ylläpitäjäksi tituleerattu Antti Ristolainen kävi ne noutamassa.

Lapset seikkailivat kodan ympäristössä. Rannalla testattiin onko vesi kylmää. Kodan takana nousi metsäinen rinne, jonne lapset keksivät kiivetä.

Vilniemen aktiivinen talkooväki kertoi, että rannan laiturin kettinkejä oli korjailtu ja kiristetty hiljattain. Polttopuita oli käytetty paljon kesän aikana ja rantaan oli saatu lahjoituksena lisää polttokelpoista puuta Teijon Venekerhon tiloista. ”Ne olivat Kyläyhdistyksen käytöstä poistuneita rakennelmia, jotka pelastettiin juhannuskokolta ja pilkottiin meille tänne klapeiksi. Saattoi siinä olla mukana myös kesäteatteri Pirturannan käytöstä poistuneita lavasteen puisia osia, jotka oli jääneet tarpeettomina venekerhon halliin,” kertoi aktiivi Pentti Niemi.

Kodalta on ollut suunnitteilla rakentaa kulkusilta kodan takana rinteessä sijaitsevaan eko-ulkohuussiin. Kulkusilta tullaan rakentamaan talkoovoimin.

Eko-ulkohuussi

Avoimien ovien päivällä heräsi keskustelua siitä, ettei kovin monet mielellään vuokraa kotaa, koska sitä ei voi täysin varmuudella saada omaan käyttöön. Kodan säännöissä määritellään, että osakkuuden omistajilla on jatkuva käyttölupa kotaan. Kuitenkin Vilniemen aktiivit totesivat, että harvoin kodalle on ollut tungosta – joten todennäköisesti vuokraaja saa rauhassa viettää aikaa kodalla.

Kodassa kuuli mielenkiintoisia kuulumisia. Eräs Vilniemen asukas oli nähnyt hirven uimassa kotarannan läheisyydessä viime sunnuntaina. Hirvellä oli kuulemma ollut valtavat sarvet. Toinen mikä herätti keskustelua, oli rantaan satunaisesti eksyneet autot. Se on ongelmallista, koska auto jää herkästi kiinni kotarannan rinteeseen. Hiljattain oli jouduttu traktorilla hinaamaan jälleen yksi rantaan jumiutunut tila-auto takaisin Masuunintielle. Autojen kulkua rantaan on pyritty rajoittamaan kaupungin ajokieltomerkillä, sekä asukkaiden hankkimalla ”betoniporsaalla”.

Vilniemen aktiiviporukka suunnittelee, että kotarannalta Pruukintietä kohti menevää polkua paranneltaisiin. Toiveena olisi saada suodatinkangasta ja sorasepeliä ensi kevääksi, jotta reitti voitaisiin talkoovoimin entisöidä tulevissa kevättalkoissa turvallisemmaksi ja helppokulkuisemmaksi.

Kodan vuokraukseen ohjeet löytyy: www.teijo.fi/vilniemen-kota

Rebekka Ruutikainen

Kyläyhdistyksen sihteeri 2014-2018, Tiedotustiimin jäsen 2017-2018