Teijo+ -lehti on ilmestynyt

Teijo+ -lehti on ilmestynyt

Teijo+ on Teijon alueen Ruukkikylien yhteinen matkailulehti, jossa kerromme minkälaista kylillä on asua ja vierailla. Lehti on jaossa kaikissa Ruukkikylien yrityksissä.

Yhteisössä on voimaa

Tutkimusten mukaan yhteisön voima ja tuki näkyvät erityisesti kriisitilanteissa. Sähkökriisi on tästä hyvä esimerkki.  Tänä vuonna Teijon Ruukkikylillä on keskusteltu paljon sähkön kulutuksesta, hinnoista ja energian tuotannosta.   

Aiheesta on vaihdettu kokemuksia ja vinkkejä kylän raiteilla ja kohtaamispaikoissa tuhkatiheään. Sähkönkulutuksen laskureita on kehitetty ja jaettu muille, hyvää lämpöpumpun asennusfirmaa suositeltu. Talkoitakin on järjestetty. 

Aihe ei kuitenkaan ole jäänyt pelkästään keskustelun tasolle. Monelle asukkaalle ja yrittäjälle tämä kevät on ollut viimeinen sysäys hankkia ympäristöystävällisempi ja kustannustehokkaampi energian lähde. Tarkkasilmäinen kylillä kulkija voi huomata esimerkiksi aurinkopaneelit usean talon tai yritysrakennuksen katolla.  

Kanadalaisen tutkimuksen mukaan yksi syy maaseudun asukkaiden suurempaan onnellisuuteen on juuri yhteisö. Se onkin yksi Teijon Ruukkikylien suosion salaisuuksista. Täällä on melkein mahdotonta jäädä yksinäiseksi. Kaupungista muuttanut hämmästelee pyyteettömästi apuun tullutta naapuria ja spontaania yhdessäoloa. Ja huomaa viihtyvänsä. Passiivinen kaupunkilainen löytää yhtäkkiä sisältään aktiivisen tapahtumajärjestäjän tai talkoolaisen.  

Maaseudulle kaipaa nyt moni. Maaseudun Tulevaisuuden, Suomen Kylät ry:n ja MTK:n alkuvuodesta teettämän kyselyn mukaan lähes miljoona suomalaista miettii vakavasti maallemuuttoa. Nuorista kaupunkilaisistakin joka viides haluaisi selvityksen mukaan vakituiseksi asuinpaikaksi maaseudun.  

Moni on jo edennyt haaveilusta käytäntöön. Teijon Ruukkikylille muuttaa jatkuvasti uusia ihmisiä. Joku perustaa tänne perheen, joku tulee viettämään eläkepäiviään. Joku perustaa yrityksen.  

Me halusimme tässä yhteistyössä vapaaehtoisvoimin tekemässämme lehdessä kertoa, minkälaista meidän kylillämme on asua, elää ja vierailla. Tervetuloa kylään! 

ps. Kiitos kaikille alueen yrittäjille ja yhteisöille, jotka ovat tukeneet lehteä ostamalla siihen mainoksen. Lehden tuotoilla tuetaan Teijon koulun, Teijon luontokoulun ja Kalliorinteen päiväkodin toimintaa.  

Hanna-Mari Järvinen 

Yllä oleva teksti on vuoden 2023 Teijo+ -lehden pääkirjoitus. Koko lehden pääset lukemaan alta.

Hanna-Mari Järvinen

Kyläyhdistyksen tiedottaja, tiedottaja(ät)teijo.fi