Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja rouva Jenni Haukio vierailivat Teijon kansallispuistossa

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja rouva Jenni Haukio vierailivat Teijon kansallispuistossa

Suomen luonnonpäivää vietettiin Teijon Luontokeskuksessa lauantaina 26.8.2017. Saapuessaan tilaisuuteen saattoi ensimmäisenä havaita hyvän ilman lisäksi paljon väkeä sekä näkyvästi esillä olevat poliisin ja järjestyksenvalvojien joukkion. Presidenttipari saapui vierailemaan Teijon kansallispuistoon osana maakuntamatkojen sarjaa, jonka presidentti tekee tänä vuonna Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi. Rouva Jenni Haukio on Suomen luonnon päivän suojelija ja lausui Suomen luonnon päivän tervehdyksen Teijolla. Tervehdyksen yhteydessä rouva Jenni Haukio lausui Helvi Juvosen runon  Kalliopohja.

”Kun rakastan kiviä, kun rakastan graniittia,
olkoon se sallittu minulle.
Se on minun lapsuuteni kalliopohja,
joka kantaa ihmiset, toistensa lomaan
puristuneet kiteet, eriväriset ja särmikkäät
Särmistä, kalliosta, hongasta
syntyy ja elää kieli
talven pitkin sanoin,
lumen lyhyin, se on meitä,
se elää taivaan alla.”

Yksi päivän kohokohdista taisi olla monelle lapselle saada kunnia ottaa vastaan presidentti Sauli Niinistön ojentama Teijon kansallispuiston pinssi.

Juhlallisen tervehdyksen jälkeen kaikenikäisille oli monipuolista ohjelmaa, kuten ohjattu luontoreitti hiljaisuudenpolulle ja tutustumista Mariannen maatilan lampaisiin. Halutessaan sai ostaa telttakatoksesta lettuja kahvin kera tai viereisestä myyntipisteestä lämmintä ruokaa.

Tapahtumassa oli isossa osassa musiikki. Paikalla esiintyi Halikon Helinäiset, Turun konservatorion lapsikuoro ja Ahjolan viihdelaulukuoro. Tapahtuman aikana esillä olivat myös Fiskarsin viihdelaulajat ja Salon Laulu-Sepot, jotka lauloivat yhteislauluina Maamme-laulun sekä Finlandia hymnin, joka pysäytti hiljentymään hetkeen vaikuttavalla tulkinnallaan.

Erityisen mieleen jäävä elämys oli monelle pikkuvierailijalle Viola-ponin vankkuriajelu. Salon Ratsastuskeskus Merlitzin Louise Örling ja Marissa Porkka kertoivat Violan olevan Haven Yhtymän omistuksessa. Viola on 10-vuotias, mikä tarkoittaa että poni on vielä hyvin nuori. Ponit voivat elää jopa 40-vuotiaiksi, Marissa Porkka kertoi. Viola ei ole vielä tehnyt montaa keikkaa, vasta totutellaan. Violalle on juuri hankittu uusi traileri. Örling ja Porkka vinkkasivat, että Viola-ponin voi tilata vaikkapa lastensynttäreille parin tunnin ohjelmanumeroksi. Viola-ponin voi bongata facebookista hakusanalla Viltsu. Vankkuriajelulla pääsi nauttimaan pienen Teijon kierroksen kansallispuiston maisemaa.

Vankkureiden kyydissä matkustajina Viola-ponin kaima Viola 8 v, Aarni 4 v ja Salon Ratsastuskeskus Meritzin Louise Örling. Vasemmalla kuvassa Marissa Porkka ja Viola -poni.

Tilaisuudesta ei päässyt poistumaan samaa reittiä, mitä pitkin oli tultu paikanpäälle. Neuvokas liikenteenohjaustiimi kertoi, että tavallisesti suljettuna pidetty metsän puomitettu reitti oli avattu ja he olivat viitoittaneet metsän läpi oikean reitin takaisin Skoilantielle.

Suomen luonnon päivää vietettiin eri puolilla maata. Teijon juhlassa oli mukana paljon lapsia ja lapsille sopivaa ohjelmaa. Uskon, että niin arvovieraat kuin yleisökin viihtyi ja nautti kauniissa kansallispuistossa.

Rebekka Ruutikainen

Kyläyhdistyksen sihteeri 2014-2018, Tiedotustiimin jäsen 2017-2018