Wanhanajan Markkinat – elämysviikonloppu koko perheelle

Wanhanajan Markkinat – elämysviikonloppu koko perheelle

Teijon Wanhanajan Markkinat järjestetään viikonloppuna 11.-12.8.2018, la klo 10-17 ja su 10-16.

Yleisölle ilmainen tapahtuma on monipuolinen kooste reipasta markkinahumua, ainutlaatuisia käsityöläistuotteita, teatteriesityksiä, miekkataisteluja, musiikkia, lasten pelejä ja askartelua, maukasta ruokaa, non-stop-videoteatteria sekä ruukkikävelyitä.

Tapahtuman lähes 50:ssä myyntikojussa nähdään muun muassa elintarvikkeiden, korujen ja käyttöesineiden tuottajia. Pienoisnäytelmät tasapainottavat Wanhanajan Markkinoiden perinteistä ohjelmistoa eli musiikkia ja taistelunäytöksiä. Maalaustaidettakaan ei ole unohdettu: markkinoiden videoteatterissa nähdään Hannu Brusilan tuore dokumentti perniöläisestä taiteilijasta Sampsa Sarparannasta. Sattumoisin Sarparannan kiitetty näyttely on vielä markkinaviikonlopun nähtävissä Teijon Masuunin Galleriassa.

Mathildedalin Näytelmäkerhon pienoisnäytelmä ”Musta Jaana” saa nyt ensi-iltansa. Jore Penttinen on kirjoittanut runsaan vartin mittaisen tarinan varta vasten Wanhanajan Markkinoille, ja lavalla nähdään neljä taitavaa näyttelijää. Legendan mukaan Jaana oli saksalaisen sotamiehen leski, joka asui saarella Teijon selällä. Saaresta käsin hän kulki lähiseudun taloissa povaamassa ja antamassa neuvoja niin ihmisten kuin eläintenkin sairauksissa. Kun asiat menivät pieleen, kaikki pantiin tuon ”noidan” syyksi.

Markkinoiden toisessa pienoisnäytelmässä ”Ruukin varjossa valoa” käydään läpi ihmisen koko elämä syntymästä kuolemaan, saunasta saunaan. Matti Erosen käsikirjoittama ja yhdessä Tytti Erosen kanssa esittämä vartin mittainen esitys ei jätä katsojaa kylmäksi.

Eräänlaista teatteria edustaa myös Minna Tuomasen vetämä Nostra&Damus – Suuri Kirppusirkus, joka hämmästyttää ja naurattaa kirppuineen sekä aikuisia että lapsia. Hulvatonta tarinointia maustavat mimiikka, tanssahtelu ja vatsastapuhuminen.

Markkinoiden musiikillinen anti lepää Härkätien Leikarien harteilla. Keskiaikaiseen markkinamusiikkiin erikoistunut yhtye tarjoaa myös silmänruokaa kahden taitavan jonglöörin myötä.

Sunnuntaita hallitsee MCS Aboensis -niminen ryhmä, joka esittää kahteen otteeseen jännittävän taistelunäytöksen historiallisilla aseilla ja kilvillä. Kyseessä ei ole mikään näytelmä vaan oikea kontaktilaji nimeltään buhurt. Laji tuotiin Venäjältä Suomeen vasta vuonna 2013, mutta on jo saanut maassamme innokkaan harrastajakunnan. Lajin ensimmäinen kansainvälinen arvokisamitali tuli Suomen naisten maajoukkueelle vuonna 2017. Tarjolla on henkeäsalpaavia näytöksiä!

Uutta markkinoilla on myös Elävät kuvat -videoteatteri, joka näyttää harvinaisia dokumentteja Teijon historiasta. Ohjelmiston uusin tuotanto kertoo äskettäin lopettaneen No Shame -yhtyeen kitaristista ja taiteilijasta Sampsa Sarparannasta. 15 minuutin mittainen dokumentti on koskettava tarina tinkimättömästä oman tiensä kulkijasta, jolle täydellinen onnenhetki syntyy pulahtamisesta alastomana metsälampeen keskellä yötä.

Tapahtuman järjestää Teijon Alueen Kyläyhdistys ry.

Teksti (myös lisätiedot ja lehdistökuvat): Pentti Niemi,
p. 0400 457 500, s-posti tiedottaja@teijo.fi

Kuva: Marja-Sisko Ranta

OHJELMA (tilanne 1.8.2018)

Lauantai 11.8.

10.00            Mathildedalin näytelmäkerho esittää: ”Musta Jaana”
11.00            Nostra & Damus – Suuri Kirppusirkus
12.30            Härkätien Leikarit
13.00            Mathildedalin näytelmäkerho esittää: ”Musta Jaana”
14.00            Nostra & Damus – Suuri Kirppusirkus
14.30            Opastettu ruukkikävely, lähtö Masuunin edestä
15.00            Härkätien Leikarit
16.00            Pienoisnäytelmä ”Ruukin varjossa valoa”, Matti ja Tytti Eronen*
16.50            Kulkue kirkkoon musiikin säestyksellä
17.00            Jumalanpalvelus perinteiseen tapaan Teijon kirkossa. Kirkkoon mennään musiikin tahdittamassa kulkueessa.

Sunnuntai 12.8.

10.15            Härkätien Leikarit avaa aamun
11.00            Taistelunäytös, MCS Aboensis
12.30            Mathildedalin näytelmäkerho esittää: ”Musta Jaana”
13.00            Opastettu ruukkikävely, lähtö Masuunin edestä
13.30            Pienoisnäytelmä ”Ruukin varjossa valoa”, Matti ja Tytti Eronen*
14.00            Taistelunäytös, MCS Aboensis
15.30            Mathildedalin näytelmäkerho esittää: ”Musta Jaana”

Esiintymiset sisäpihan lavalla ja yleisön joukossa, poikkeuksena *) esitetään Jazzkahvila Mazzuunin tiloissa.

Teijon kirkossa pidetään jumalanpalvelus perinteiseen tapaan lauantaina klo 17.00. Kirkkoon mennään musiikin tahdittamassa kulkueessa.

Koko tapahtuman ajan: hevosajelua ja lasten käsityöpaja. Elävät kuvat -videoteatteri näyttää taukoamatta harvinaisia dokumentteja. Teijon Masuunin kaikki palvelut ovat käytettävissä, ja Ravintola Teijo kattaa noutopöydän ruokailijoille.

Pidätämme oikeuden muutoksiin.

Marja-Sisko Ranta

Kyläyhdistyksen puheenjohtaja, pj (ät) teijo.fi