Kylätalo Punaportti

Kylätalo Punaportti palvelee Teijon Ruukkikylien vakituisia ja vapaa-ajan asukkaita. Punaportti on kesän ajan avoinna maanantaisin ja torstaisin klo 16-20. Saunamaksu 5 euroa, lapset ilmaiseksi. Maksu käteisellä tai Mobilepaylla.

Punaportti tarjoaa oivat puitteet myös kylien ulkopuolella asuville yksityis- ja yritystilaisuuksien järjestämiseen. Takkatupa on tunnelmallinen kokoontumispaikka. Puusaunan lempeiden löylyjen jälkeen voi pulahtaa mereen uimaan. Ilta-aurinko paistaa niin uimareille kuin terassilla tai tuvassa istujille.

Punaportin niemi toukokuisena iltana. Kuva: Ari Ranta

Punaportti on Teijon ja Mathildedalin kylien välissä sijaitseva luoteeseen kurottuva nimenkärki, joka esiintyy virallisena paikannimenä monissa vanhan ajan kartoissa. Portti-nimitys selittynee sillä, että Punaportin niemen ja Isoholman välistä avautuu suojainen venereitti Teijon kylään. Punaportti-kiinteistön omisti aiemmin paikallinen metalliväen ammattiosasto, joka lopettaessaan toimintansa helmikuussa 2019 lahjoitti kiinteistön rakennuksineen Teijon Alueen Kyläyhdistykselle.

Teijontieltä Kylätalo Punaportille (Punaportintie 163) johtaa 1,5 kilometrin pituinen hiekkatie. Kiinteistö on kooltaan noin 1,3 hehtaaria ja siellä on vuonna 1975 rakennettu 130 neliön hirsirakennus, johon sopii kerrallaan 50-60 henkilöä. Tuvasta löytyy peruskeittiö koneineen. Lämmitystä varten on takka, sähköpattereita ja ilmalämpöpumppu. Rakennukseen tulee kunnan vesijohto, joka kuitenkin suljetaan talveksi jäätymisvaaran vuoksi.

Tontilla on talousrakennus, jossa on puuliiteri ja kaksi kesällä 2019 asennettua ekovessaa. Päärakennusta saunatupineen ja lounaaseen avautuvine terasseineen pidetään tunnelmallisena juhlapaikkana, joka varsinkin kesäiltojen auringonlaskussa hakee vertaistaan. Kallion kupeessa sijaitsee Teijon alueen ainoa laituri, josta pääsee sukeltamaan suoraan mereen.

Punaportin edellinen omistaja on kohdellut kiinteistöä taidolla ja sydämellä. Aika on kuitenkin tehnyt tehtävänsä, ja niinpä Kylätalo Punaportin rakenteita ja varustelua on alettu uusimaan. Kesän 2019 aikana on mm.

  • tehty rakennuksen osittainen remontointi
  • hankittu keittiöön uusi lämminvesivaraaja
  • hiottu ja maalattu uimalaituri sekä kunnostettu rantaan johtavat rappuset.

Kesän 2019 hankintoihin kuuluivat myös kaasugrillit, iso kompostori ja äänentoistolaitteet. Päärakennuksen sisällä olevat puupenkit korvattiin käsinojallisilla tuoleilla, ja tuvan sisustusta täydennettiin tekstiileillä ja sohvalla. Seuraavana vuonna ylläpitotöitä jatkettiin, vuoden merkittävin hankinta oli ilmalämpöpumppu. Kausi 2021 taas päättyi uuden puuliiterin rakentamiseen.

Pitkällä tähtäimellä tavoitteena on kattaa Kylätalo Punaportin ylläpito paikan vuokratuloilla.

Kylätalo Punaportin hirsinen päärakennus. Kuva: Pentti Niemi.

Tutustu Kylätalo Punaportin tiloihin: teijo.fi/tilat-ja-kalusto/
Vuokraa Kylätalo Punaportti: teijo.fi/punaportin-vuokraaminen/