Vieraslajeja torjuttiin!
Teijon Alueen Kyläyhdistys ry on sitoutunut pitämään huolta myös alueen ympäristöstä. Kesällä 2015 erään kyläläisen aloitteesta osallistumme pienimuotoisesti omien resurssiemme mukaan vieraslajien torjuntaan.
Vieraslaji ei kuulu Suomen luontoon. Lajille tyypillistä on, että se valtaa tilaa kotoperäisiltä lajeilta. Vieraslajien hävittäminen on hankalaa ja haasteellista: pääsääntö on, että ne pitäisi hävittää useana vuonna peräkkäin. Vieraslajien joukossa on myös muun muassa kaikenlaisia nilviäisiä, nisäkkäitä, kaloja ja lintuja. Me keskitymme muutamaan kasvikunnan edustajaan.
Lisätietoa erilaisista vieraslajeista saa osoitteesta vieraslajit.fi.
Rehuvuohenherne
Teijon alueen kylissä Kyläyhdistys toivoi kesällä 2015 yleistä talkoointoa erityisesti rehuvuohenherneen tuhoamisessa. Kun tien piennarta katseli, oli ilmiselvää, että rehuvuohenherne leviää Salosta Teijolle päin. Merkittävä esiintymä oli mm. Vilniemen risteyksen seutuvilla, josta tämän artikkelin kuvakin on napattu.
Vieraslajit.fi-sivusto kehottaa turvautumaan tuhoamisessa maanmuokkaukseen ja kesannointiin peltoalueilla. Lähestyimme asiassa myös ELY-keskusta, jossa oltiin kovasti kiitollisia aktiivisuudestamme, sillä jatkossakin kansalaisten omaehtoiseen toimintaan luotetaan!
Lupiini
Lupiini on siinä mielessä tyypillinen vieraslaji, että sen kauneus harhauttaa ihmiset kasvattamaan sitä jopa kotipuutarhoissa. Katso tarkemmin Ylen juttu ”Kolilla hävitetään lupiineja talkoovoimin – siemen elää maassa jopa 80 vuotta”.
Jättipalsami
Vieraslajien torjuntatalkoita riittää eri puolilla Suomea. Tutustu Ylen artikkeliin – jossa tosin todetaan, että taistelu jättipalsamia vastaan on osin jo hävitty Lounais-Suomessa: Taistelu jättipalsamia vastaan alkoi – vieraslajia kitketään Oulun korkeudella.
Muut lajit
Olemme aloittelijoita vieraslajien torjunnassa, joten muista vieraslajeista toivoimme ja toivomme kyläläisiltä havaintoja. Lähetä tiedot osoitteeseen vieraslajit(ät)teijo.fi. Posti tulee Asuinympäristötiimin vastuuhenkilöille, jotka tarvittaessa täydentävät tämän sivun sisältöä.
Kyläyhdistyksen suunnitelmat kesällä 2015 toteutuivat
Koska Kyläyhdistyksellä on kesätyöntekijä ”OP:n piikkiin”, teimme seuraavasti:
- Kartoitimme vieraslajien tilannetta ”pääväylällä” eli Merikulmantiellä ja Teijontiellä Mutaisista Matildaan. Ongelma rajoittui Merikulmantien alkuun, mutta havaintoja oli mm. Kirjakkalan risteyksen seutuvilta.
- Kesätyöntekijä keräsi erityisesti rehuvuohenherneitä säkkeihin – toki muut työt hidastivat niin, että Siltalan Kaitsu piti ainakin yhdet rehuvuohenhernetalkoot vielä erikseen
- Kyläyhdistys poltti säkit
Yllättävää oli lehdistön laaja kiinnostus aiheeseen. Pääsimme asian tiimoilta mm. Salon Seudun Sanomiin ja Perniönseudun lehteen!
Kyläyhdistyksen hallitus keskusteli asiasta elokuun kokouksessa ja totesi, että kesällä 2016 jatketaan.
Juurineen kitkeminen on kovin työlästä. Helpompi on niittää herneet ja muutkin ongelmakasvit pari kertaa kesässä – ennen kukintaa.
P.S.
Pujoa ei luokitella vieraslajiksi, vaan se on ns. muinaistulokas. Siitepölyallergian aiheuttajana se on kuitenkin yksi pahimpia. Jos haluaa auttaa allergiasta kärsiviä, hävitä pujoja. Niidenkin kohdalla juurineen kitkeminen on tehokkainta. Niittäminen auttaa, mutta se on syytä tehdä vasta juuri ennen kukintaa, jotta pujo ei kehitä useita latvoja ja sitä kautta moninkertaista ongelmaa.